Urnetelling Urnetelling er en opptelling av innholdet i stemmeurnene i et valglokale og antall velgere som har blitt krysset av i manntallet. Stemmestyret er ansvarlig for å gjennomføre urnetellingen og protokollere informasjonen i stemmestyrets møtebok. I møteboka skal det fremkomme:
- antall kryss i manntallet
- antall mottatte stemmesedler
- antall mottatte konvolutter (fremmed-/beredskapsstemmer og særskiltstemmer)
I urnetellingen teller man antall mottatte stemmesedler som finnes i urna og sammenligner tallet med antall kryss i manntallet. Stemmesedler som ikke umiddelbart kan godkjennes, for eksempel fordi den mangler stempel, skal telles og oppgis som såkalte tvilsomme sedler. Det er opp til valgstyret å vurdere hvorvidt slike sedler skal godkjennes eller ikke på et senere tidspunkt i opptellingen. Antall kryss i manntallet sammenlignes med antall godkjente stemmesedler i urna. Her skal det ikke finnes avvik som ikke kan forklares. Finner man avvik må dette rettes opp i før man kan gå videre i opptellingen. For kommuner som har elektronisk manntall på valgdagen finnes antall kryss i manntall i EVA, og fremkommer automatisk i urnetellingsbildet. Stemmestyrets møtebok Stemmestyret har ansvar for å føre protokoll over hva som har skjedd i valglokalet. Møteboka sikrer etterprøvbarhet og tillit til valggjennomføringen. I møteboka finnes informasjon om:
- antall kryss i manntallet
- antall mottatte stemmesedler (godkjente og tvilsomme)
- antall mottatte konvolutter (fremmedstemmer/beredskapsstemmer og stemmer i særskilt omslag)
- kommentar knyttet til eventuelle avvik mellom antall manntallskryss og antall stemmesedler
Stemmestyrets medlemmer fyller ut møteboka i EVA, skriver den så ut og signerer den. Deretter overleveres både møtebok og øvrig valgmateriell til valgstyret i kommunen for videre opptelling. |