Valgtingstemmer

Det finnes tre opptellingskategorier av valgtingsstemmer:

  • Valgtingsstemmer - ordinære
  • Beredskapsstemmer (Beredskapskonvolutter)
  • Stemmer i særskilt omslag

Arbeidsflyt for opptelling av valgtingsstemmer

Opptelling og godkjenning  skje i riktig rekkefølge:

  • Legge inn og godkjenne urnetelling
  • Legge inn foreløpig telling med partifordeling av sedlene og deretter godkjenne foreløpig telling
  • Legge inn endelig telling, herunder fordele på rettede og urettede sedler. Merk! Ved et kommune- og fylkestingsvalg må man deretter registrere rettelser på stemmesedlene før man kan godkjenne endelig telling. Ved stortingsvalg er det kun fylkeskommunen som registrerer rettelser på stemmesedlene
  • Godkjenne eller forkaste foreslått forkastede stemmesedler​. Dersom man ønsker å godkjenne en foreslått forkastet seddel, må denne partifordeles. Når man har behandlet ferdig de foreslått forkastede sedlene kan man godkjenne og sette til valgoppgjør. Merk! Ved stortingsvalg er det fylkeskommunen som foretar valgoppgjør.

Valgtingstemmer - ordinære

Foreløpig opptelling av valgtingsstemmer skal skje slik som valgstyret har bestemt.

Den foreløpige opptellingen av valgtingsstemmene skal starte så snart som mulig etter at stemmegivningen er avsluttet i det enkelte valglokale. 

Foreløpig opptelling av valgtingsstemmer telles manuelt. Valgstyret skal telle antall stemmesedler til hvert parti og antall blanke sedler. Resultatene skal dere legge inn i EVA. Mens dere teller kan det hende at dere oppdager stemmesedler som ikke umiddelbart kan godkjennes, for eksempel fordi den mangler stempel. Dette kalles tvilsomme sedler. Hvis dere har noen tvilsomme stemmesedler, skal dere telle antallet og oppgi dette i EVA. Det er så opp til valgstyret å vurdere om slike stemmesedler skal godkjennes eller ikke.

I denne foreløpige tellingen skal dere sammenligne antall manntallskryss mot antall opptalte stemmesedler. Det skal ikke være avvik mellom antall manntallskryss og antall stemmesedler. Oppdager dere avvik må dere forsøke å finne grunnen til avviket. Dette må så rettes opp i før man kan gå videre i opptellingen.

Merk at det ikke er lov å offentliggjøre resultater fra den foreløpige opptellingen av valgtingsstemmer før klokken 21. på valgdagen. Valgstyret kan gi opplysninger om resultat før klokken 21 (eksempelvis til media eller forskere), men da er det viktig at man informerer mottakerne av informasjonen om sperrefristen klokken 21. 

Endelig opptelling Den endelige tellingen skal gjøres manuelt.

Opptellingen skal starte med en gang foreløpig opptelling er avsluttet og alle stemmer avgitt på valgtinget er kommet inn til valgstyret. Den endelige opptellingen er en kontrolltelling av alle godkjente stemmesedler som er mottatt i hele kommunen. Alle stemmesedler skal telles på nytt og partifordeles, akkurat som i den foreløpige tellingen. I tillegg skal de tvilsomme sedlene som til nå har blitt holdt utenfor opptelling tas stilling til og dere skal foreslå en forkastelsesgrunn. Det er valgstyret som skal vurdere om de foreslått forkastede stemmesedlene skal godkjennes eller om de skal forkastes. 

Rettelser på stemmesedlene er det fylkesvalgstyret som skal registrere. Husk imidlertid at du skal gjøre opptellingen innenfor de tre ulike kategoriene av valgtingsstemmer:

  • valgtingsstemmer ordinære
  • beredskapsstemmer 
  • stemmer i særskilt omslag

Alle resultater fra opptellingen skal legges inn i EVA, og danner grunnlaget for valgstyrets protokoll av valget (valgstyrets møtebok). 

Beredskapsstemmer er stemmer mottatt i kretsen når det elektroniske manntallet er nede.
Beredskapsstemmer er en egen opptellingskategori i EVA for kommuner med elektronisk manntall på valgting. Alle stemmegivninger tatt imot som beredskapsstemmer i valglokalene på valgting, skal telles som en egen kategori. I stemmestyrets møtebok rapporteres det antall mottatte beredskapsstemmer. Dette legges inn i EVA under urnetellingen. En forutsetning for å foreta opptelling av beredskapsstemmene, er at alle stemmegivningene (konvoluttene) er registrert inn i EVA. Det er de innregistrerte stemmene som vises i opptellingsbildet ("kryss i manntall"), og det er derfor veldig viktig at konvoluttene registreres inn i EVA. Det er viktig å merke seg at kommunen må ivareta anonymiteten til velger ved opptellingen.

Stemmer i særskilt omslag er valgtingsstemmer mottatt fra velger hvor det er spesielle forhold som gjør at velgeren ikke kan avgi stemme etter normal prosedyre. Dette kan blant annet være at velgeren ikke finnes i manntalet, eller at velgeren har avgitt godkjent stemmegivning tidligere.

Powered by eZ Publish™ CMS Open Source Web Content Management. Copyright © 1999-2013 eZ Systems AS (except where otherwise noted). All rights reserved.